EEG
Beynin elektriksel aktivitesini değerlendirir.Nöroloji (beyin hastalıkları) bölümü bünyesinde yapılan bir tetkiktir. Çocuk ve erişkinde beyin aktivitesi EEG yolu ile değerlendirilebilir.Süresi hastanın özelliğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Rutin EEG tetkiki ortalama 1 saat sürelidir.Ancak bu süre uzun süreli Video EEG monitorizasyon olacak şekilde 24 saat ile sınırlanabilir.
EEG tetiki ile beyin aktivitesi değerlendirilir, beyinin elektriksel aktivitesindeki bozulma nörolojik bir hastalığın özlelikle epilepsi hastalığına işaret edebilmektedir.Ancak EEG’deki tek bozukluk epilepsi ile sınırlı değildir.Beyin aktivitesindeki yavaşlamada epilepsi dışında nörolojik yada başka sistemler ile ilgili bozuklukların işaretçisi olabilmektedir.
EEG beyinin elektriksel aktivitesini gösterir demiştik aslında beynin ritmine işaret etmektedir.Beynin bir ritmi vardır ve elektriksel olarak aktif bir organdır, yani biz uyuduğumuzda da beynin elektiksel aktivitesi süreklilik göstermektedir.Bu nedenle bu ritmin normalin dışında bir değişiklik göstermesi bir hastalık işaretçisi olabilir.Sıklıkla nöroloji polikliniğinde nöbet geçirme, bayılma, unutkanlık, baş dönmesi gibi yakınmaları olan hastalarda EEG tetkiki sıklıkla kullanılmaktadır.
Çocuk ve erişkinde beyin ritmi değişkenlik göstermektedir.Bu nedenle EEG tetkiki hastanın yaşı göz önüne alınarak değerlendirlir.Hatta hastanın yaşına, çocuk yada erişkin olmasına bağlı olarak EEG çekim kaydı sırasında da değişiklikler yapılabilmektedir.
EEG (ELEKTROENSELAFOGRAFİ) TESTİ NASIL YAPILIR?
Beyin aktıvıtesini gösteren bir testtir.EEG tetkiki özellikle bayılma, vücutta istemsiz kasılma, uyuşukluk, seğirme yada kısa sureli baş dönmesi gibi yakınmaların varlığında istenen bir tetkiktir.Özellikle epilepsi hastalarında tanısal değer taşımaktadır.EEG tetkiki özel olarak hazırlanmış laboratuvarlarda yapılır, bu tetkikik yapılması sırasında hastanın başına sayısı 16 ile 24 arasında değişen elektrodlar kullanılark yapılır.Bu elektrodlar aracılığıyla kafa derisinden beyin ektivitesi kayıtlanmış olur.Kabloların yerleştirilmesi sırasında kafa derisine iletkenliği ve beyin aktivitesinin görünürlüğünü arttırabilmek ve temiz bir kayıt elde edebilmek adına özel iletken EEG pastasu kullanılır.
Kayıtlamanın ortalama süresi 45 olacak şekilde hastanın ön tanısına, şikayetine ve uyumuna bağlı olarak 12 saat arasında değişen EEG kayıtlamaları vardır, tabiki bunların dışında özellikli hasta gruplarında uzun surely EEG kayıtlamasıda yapılmaktadır.
Kayıt sırasında hasta sessiz loş ışık ortamında olmalıdır.EEG kaydı sındasında hastaya kaydın farklı dönemlerinde göz açıp kapama, derin nefes alıp verme ve fotik stimulasyon dediğimiz flaş ışığı şeklinde ışık uyarısı verilerek aktiviteler yapılır, buna bağlı olarak beyin aktivitesindeki değişim gözlenir.
EEG kayıtlaması beyin MR’ı gibi beynimizin yapılarını gösteren bir fotoğraf çekiyormuş gibi değilde, kayıtlama sırasında anlık beyin aktivitesini göstermektedir.bu nedenle EEG tekrarları konusunda hastaların bilinçlendirilmesi gerekmektedir, yakınmaları ısrarla devam eden hastalarda ise daha uzun sureli, özellikle uykuyuda içeren EEG kayıtlarının elde edilmesi tanı koymada yardımcı olabilmektedir.